marți, 12 octombrie 2010

PROFILAXIA



Se ocupa cu prevenirea problemelor stomatologice.Ca in orice domeniu este mult mai bine, ieftin si usor sa previ decat sa tratezi.

Stomatologia are doua mari probleme : cariile si boala parodontala. Ambele pornesc de la forme foarte simple, minore , ce evolueaza in lipsa unui tratament spre pierderea dintilor cu sau fara durere, de intensitate mai mare sau mai mica.

In stomatologie preventia consta in consult periodic, recomandabil o data la 6 luni. Consta intr-o atenta observare o dintilor, gingiilor, mucoasei. Este bine sa se incheie cu un detartraj si periaj profesional si sfaturi ale medicului cu privire la igiena orala, recomandarea unei anumite paste de dinti , apa de gura, ata dentara. Se pot face recomandari si in privita alimentatiei si modul de consum al dulciurilor si bauturilor acide.

Profilaxia cariei incepe inca din timpul vietii intrauterine, cand viitoarele mamici ar trebui ca din luna a 4a de sarcina sa ia tablete cu fluor. Copii pana la 12-14 ani ar trbui deasemana sa ia zilnic tablete cu fluor pentru o mai buna mineralizare a smaltului. Apoi se folosesc paste de dinti un un indice de cel putin 1450 ppm de flour, geluri cu fluor.

Se pot face in cabinet fluorizari la copii cu risc crescut de carie si nu numai. Tot pentru profilaxia cariei se fac sigilari dentare la dintii definitivi.
Foarte important, pentru prevenirea cariilor la dintii definitivi este necesar sa se rezolve cariile dintilor de lapte. Intre 6 si 12 -13 ani sunt pe arcade ambele dentitii. Se stie ca in carii sunt multe bacterii ce pot adera de dintii definitivi in eruptie, a caror mineralizare nu a atins maturitatea. Si bineinteles, tratamentul cariilor incipiente, intr-un stadiu superficial, prin stoparea evolutiei lor.

Profilaxia bolii parodontale se realizeaza printr-o igiena riguroasa atat la cabinetul dentar prin detartraj si periaj profesional cat si personala , folosind o tehnica corecta de periaj, pasta de dinti adecvata , a apei de gura, atei dentare . Prin detartraj se indeparteaza microbii de pe suprafetele dentare si din santul gingival, obtinandu-se o foarte buna igienizare a cavitatii bucale. Tartrul este iritant gingival si loc de aderare a placii bacteriene. El intretine boala parodontala.

Este extrem de important sa avem o legatura periodica stransa cu medicul dentist. Orice problema dentara amanata se complica si pot aparea repercursiuni in organism.

Mergeti la dentist o data la 6 luni pentru sanatatea dumneavoastra!




Blog nou : http://iosif-romanov.blogspot.com/

Un comentariu:

  1. buna ziua! Am vazut ca sunteti doctor stomatolog.As dosri cu acordul dumneavoastra sa va prezint mastile igienice cu ioni negativi create de compania winalite. In caz ca doriti sa va trimit materiale despre acest produs si despre absorbantele igienice anion care prezinta o banda de ioni negativi va rog sa trimiteti un mail pe winalitesibiu@yahoo.com si o sa va trimit informatile. va multumesc. o zi buna!

    RăspundețiȘtergere