marți, 12 octombrie 2010

PEDODONTIA SAU STOMATOLOGIA INFANTILA

Este ramura medicinei dentare care se ocupa cu tratamentul stomatologic la dintii de lapte si dentitia permanenta tanara.
Dentitia de lapte cuprinde 20 de dinti repartizati cate 10 pe fiecare arcada. Primii dinti incep sa erupa in jurul varstei de 6 -8 luni. Primii dinti sunt incisivii centrali inferiori, apoi superiorii, urmeaza incisivii lateralii, primii\i molarii, caninii si molarii doi . Se observa mari abateri de la eruptia cronologica normala, in ultimii ani. De asemenea, pot exista dinti pe arcada chiar de la nastere - dintii natali sau pot sa erupa in prima luna de viata – dintii neonatali.

Sunt bine cunoscute problemele eruptiei dentare la copii:
-cresterea fluxului salivar;
-dorinta copilului de a introduce degetele sau diferite obiecte in gura;
-iratibilitate, agitatie;
-perturbarea somnului;
-inapetenta;
-cresterea ingerarii de lichide;
-febra, uneori mare insotita de convulsii ( mai ales la eruptia caninilor sau molarilor);
-diaree.
Este foarte important de stiut ca atat dentitia de lapte cat si cea definitiva incepe sa se formeze si sa se mineralizeze in timpul vietii intrauterine. Deci este foarte important aportul de calciu si fluor pe perioada saricinii.
Ingrijirea dintilor incepe odata cu primul erupt.
Periajul dentar la copii este circular.la ambele arcade, pe ambele parti ale dintilor si pe suprafetele cu care mesteca alimentele. Se folosete o cantitate mica de pasta de dinti, cat un bob de mazare. Se recomanda pastele de dinti cu continut scazut de flour, etapizate pe grupe de varste.

Dentitia definitiva cuprinde 32 de dinti. Foarte important de stiu: primul dinte definitiv care erupe pe arcada este MOLARUL DE 6 ANI. In general erup primii molarii inferiori. El erupe , dupa cum ii spune si numele in jurul varstei de 6 ani, in spatele molarilor de lapte. Este mai mare si usor mai galbui. Parintii pot usor sa il recunoasca, deoarece pe arcada copilului apar 3 molari, ultimul fiind mai mare. Aceast molar poate sa se carieze si sa fie exrtras, prin confuzie cu un molar de lapte. Este un dinte foarte important doeoarece pe el se face raportarea ocluziei si studiile ortodontice.
Urmeaza in ordinea eruptiei, incisivii centrali inferiori, superiori, incisivii laterali, premolarii unu superiori, caninii, premolarii unu inferiori, premolarii doi inferiori, premolarii doi superiori, molarii de 12 ani si molarii de minte.
Problemele stomatologice la dentitia de lapte si cea definitive tanara sunt cariile simple, care netratate se pot complica prin evolutia catre nerv si inflamatia si infectarea acestuia, mergand pana la gangrene. Infectiile se pot manifesta sub forma unor abcese subperiostale, localizate la nivel gingival, sau abcese de loji ale fetei.
La copii mici este frecvent intalnita caria de biberon . Aceasta apare datorita obiceiului de a consuma lichide indulcite ( ceai, lapte, sucuri, etc) atat pe timpul zilei cat si seara inainte de culcare si chiar pe timpul noptii. Sunt copii care stau toata ziua cu biberonul in gura. Trebuie renuntat la acest obicei!! Sunt copii de 1, 2, 3 ani care au dinti de lapte doar sub forma de resturi radiculare datorita evolutiei cariei de biberon!!!

Este important ca dintii temporari sa fie mentinuti pe arcada pana in momentul inlocuirii lor . Dintii temporari cariati trebuie tratati pentru ca sunt focare de streptococi raspunzatori de aparitia cariilor si pe dintii definitivi prezenti in gura. Intre 6 si 12-13 ani dintii temporari si definitivi tineri sunt pe arcada.





Blog nou : http://iosif-romanov.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu