marți, 12 octombrie 2010

ORTODONTIA



Ortodontia este ramura stomatologiei care trateaza lipsa de aliniere a dintilor, rotatiile dentare inestetice, lipsa de congruenta a arcadelor.

Se constata o frecventa crescuta a problemelor de incongruenta dento-alveolara la copii si adolescenti. Acestea au impact puternic asupra psihicului si personalitatii lor. Cei mai multi se feresc sa rada, chiar sa vorbeasca din cauza nealinierilor dentare.

Parintii trebuie sa isi urmaresaca de mici copii si sa se adreseze unui medic dentist pentru a corecta la timp aceste probleme. Este foarte important ca parintii sa urmareasca eruptia dintilor de lapte si apoi a dintilor definitivi, sa observe modul de respiratie al copiilor( respiratia orala , adica cu gura deschisa, este incorecta si cu repercursiuni asupra dezvoltarii corecte a maxilarelor si in timp apar probleme ortodontice) , chiar si modul de inghitire poate determina probleme ortodontice ( copii, dupa eruptia dintilor de lapte, nu trebuie sa inghita cu limba intre arcade ci in spatele dintilor) . Orice obicei vicios, suptul degetului mare sau oricare alt deget, tinerea in gura a diferitelor obiecte, suzeta dupa 1 an si jumatate, pot produce dezvoltari incorecte ale maxilarelor si musculaturii fetei cu manifestari ortodontice. De aceea parintii trebuie sa isi urmareasca copii si daca observa obiceiuri incorecte sa se adreseze medicului specialist.

Foarte important de mentionat: o dezvoltare corecta a oaselor si musculaturii fetei incepe dupa nastere prin alapatarea la san a copilului, determinand astfel mezializarea mandibulei. Este modul natural si firesc de raportare corecta a maxilarelor prin efortul muscular depus in timpul alaptarii copilului. In cazul in care din diferite motive nu este posibila alaptarea la san a copilului se recomanda folosirea tetinelor ortodontice.Oricum efectul nu este acelasi cu al alapatului, dar sunt mai eficiente decat tetinele obisnuite.


Inghesuirile dentare determina probleme mari. Igiena nu se poate realiza coresponzator si se grefeaza usor carii pe dintii inghesuiti. In timp apar si problem ale parodontiului de sustinere cu gingivite si parodontite superficiale, ce evolueaza spre formele profunde ce pot duce pana la pierderea dintilor. Deasemenea masticatia este deficitara.

Tratamentul ortodontic se impune daca:
-dintii temporari se pierd mai repede decat varsta cronologica;
-sunt prezente inghesuiri dentare;
-sunt prezente spatieri dentare, de exemplu strungaraeata;
-ai dintii strambi;
-ai dintii erupti in afara crestei dentare;
-ai problem cu dintii crecuti in plus sau sunt absenti.

Cu cat se incepe mai devreme tratamentul ortodontic cu atat rezultatele vor fi mai bune. La copii pana in 10-12 ani se pun aparate mobile. Dupa 12 ani sunt eficiente aparatele fixe. In general aparatele ortodontice au component metalice, dar partea metalica si elasticele pot fi divers colorate, incolore sau la culoarea dintilor .Exist si o tehnica liguala , de fixare a aparatelor ortodontice, mult mai estetica, dar si mai costisitoare, cu rezultate bune.
Tratamentul orodontic este mai eficient in perioada de crestere a maxilarelor, pana spre 20 de ani, insa este binevenit la orice varsta. In literalura de specialitate exista cazuri de purtatori de aparate ortodontice si la 60 de ani.

Este bine sa veniti la un control stomatologic al copilului dumeavoastra inaintea varstei de 7 ani, pentru a se aprecia un eventual ``risc ortodontic`` .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu