joi, 25 februarie 2010

Guma de mestecat


Despre mult controversta guma de mestecat... multi sunt pro, multi sunt contra, parintii nostri ne spun ca nu e frumos sa mestecam guma . Ce spun specialistii?

Ei bine, guma de mestecat chiar e utila in mentinerea igienei bucale, DAR NU INLOCUIESTE PERIAJUL DINTILOR, sa fie foarte clar. Este folositoare atunci cand nu avem posibilitatea sa ne spalam pe dinti: dupa o gustare la scoala sau facultate, in tren, la servici ( desi fie vorba e indicat sa avem o periuta de dinti si la servici ), etc.
Guma de mestecat participa la curatirea gurii de resturile alimentelor prin mobilizarea musculaturii masticatorii, prin cresterea fluxului de saliva si a ph-ului din gura dupa masa. Astfel, muschii si saliva realizeaza o autocuratire a suprafetelor dentare.
E bine de stiut ce cele mai bune sunt gumele de mestecat cu XILITOL, ceilalti indulcitori ( aspartam, sorbitol, etc ) in timp determina o adaptare a florei microbiene si devin ei insisi ``hrana`` pt bacterii, asa ca nu au efectul scontat.
Pentru a obtine efctul dorit, anticarie, GUMA SE MESTECA 20 DE MINUTE DUPA MASA, timp suficient. Atfel se evita si hiperaciditatea gastrica.

Si inca ceva...
...puteti mesteca guma chiar daca aveti ``plombe`` in gura. O plomba bine adaptata nu va fi scoasa de guma, in schimb una prost adaptata va iesi. E mai bine sa mestecam guma si sa ne iasa plombele incorect adaptate, pentru ca astfel le vom schimba si nu vor dezvolta carii pe sub plomba.

Blog nou : http://iosif-romanov.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu