vineri, 2 octombrie 2009

CLORHEXIDINA

Clorhexidina este un antiseptic de electie impotriva placii bacteriene datorita absorbtiei si mentinerii prelungite pe suprafetele dentare. Are o puternica incarcatura cationica ce ii confera abilitatea de a se uni cu gruparile anionice de pe suprafetele dentare si bacteriene. Acesta legaturi produc modificari ale permeabilitatii celulare microbiene cu pertrurbarea nutritiei. Totodata se ataseaza de glicoproteinele salivare, reducand formarea placii bacteriene. Actiunea clorhexidinei se exercita intre 8 si 12 ore in functie de gradul de absorbtie si mentinere pe suprafetele dentare.

Clorhexidina se foloseste pentru prevenirea aparitiei cariilor ( clatiri ale cavitatii bucale cu ape de gura cu clorhexidina 10-14 zile, se repeta dupa 6 luni ), la persoanele cu placa microbiana prezenta pe suprafetele dentare, gingivite acute, abcese parodontale marginale, gingivite cronice si parodontite marginale cronice, dupa interventii chirurgicale in sfera buco-maxilo-faciala, postextractional.

Efecte secundare:
- depunerea crescuta de tartru supragingival ( controale periodice la 6 luni );
-coloratii galben-maronii ale dintilor, obturatiilor coronare ( plombelor )fizionomice, suprafata dorsala a limbii;
-modificari pasagere ale senzatiei gustative, gust metalic, amar;
-iritatii minime si descuamari superficiale ale mucoasei bucale;
-reactii alergice.

Clorhexidina se foloseste perioade scurte de timp (10-14 zile ), in alternanta cu ingrijirile uzuale prin periaj dentar. Este un antimicrobian exrem de activ asupra placii bacteriene si nu dezvolta in timp rezistenta din partea microorganismelor bucale.

Nu se utilizeaza pe perioada sarcinii si alaparii produse ce contin clorhexidina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu