miercuri, 26 august 2009

HERPESUL BUCAL


Infectarea cu virusul herpetic este deosebit de frecventa; conform statisticilor, 70 - 80 % din populatia in varsta este purtatoare de virus. Infectia herpetica este produsa de Virusul Herpes Simplex I la nivelul mucoasei bucale si Virusul Herpes Simplex II la nivelul mucoasei genitale.
Contaminarea cu virusul herpetic se face in copilarie sau adolescenta prin contact direct ( sarut, obiecte – lingura, cana , pahar, etc ) cu personae contaminate.
Dupa contact are loc o perioada de incubatie ce dureaza de la cateva zile pana la 2 saptamani. Ulterior apare asa numita gingivo-stomatita herpetica primara. Ea se caracterizeaza printr-o eruptie de vezicule cu lichid clar pe un fond eritematos ( mucoasa rosie ) ce poate fi localizata in orice zona a cavitatii bucale ( gingii, palat dur sau moale, rosu de buza )sau la intalnirea buzei cu tegumentul. Starea generala este moderat afectata, poate apare febra, cefalee ( dureri de cap ), adenopatie satelita. In cateva zile veziculele se sparg si apare o ulceratie cu contur policiclic, care se vindeca treptat fara cicatrici in 7 - 12 zile.
La copii mici gingivo-stomatita herpetica primara produce agitatie, febra, reducerea apetitului datorita durerilor la nivelul mucoasei bucale.

O data cu vindecarea spontana, virusul herpetic se retrage de-a lungul filetelor nervoase, si ramane cantonat la nivelul ganglionului trigeminal Gasser putandu-se reactiva oricand.De aceea si denumirea de virus herpetic – din grecescul herpeion care inseamna ascuns.

Reactivarea sa se produce de diversi factori declansatori, specifici fiecarui individ : expunerea la soare, la frig, temperatuti extreme, vant puternic, praf, ingestia anumitor alimente, trauma locale, ciclul menstrual, stress, imunodepresia ( terapeutica la pacientii cu transplant de organe , leucemii , boli autoimune sau tumori , la pacientii infectati cu HIV, limfoame, etc ).Reactivarea sa produce infectia herpetice secundara. Eruptia se produce in acelasi loc de mucoasa , fiind precedata de simptome bine cunoscute de persoanele cu herpes : senzatie de prurit ( mancarime ), arsura, usturimi, durere, urmate de aparitia eruptiei tipice : buchete de vezicule pe fond eritematos ( roseata in jurul veziculelor ) si edemul local ( umflarea limitata ) al mucoasei. Veziculele se sparg si apar mici ulceratii cu contur policiclic, neregulat care se vindeca spontan fara cicatrici,ramanand o perioada o macula ( pata ) rosie. Particulele virale se retrag pe traiectul nervos in ganglionul Gasser. Se considera ca toate infectiile herpetice secundare sunt reactivari virale proprii, nu prin contact cu virusuri straine.

Numarul reactivarilor este variabil de la cateva pe an pana la una pe luna si au tendinta de a se rari o data cu inintarea in varsta( dupa varsta de 18 ani ) .

Virusul herpetic secundar produce rareori infectii bucale, el fiind implicat in patologia genital.
Numeroase cercetari sI observatii atribuie un rol oncogen virusului herpetic genital, el fiind implicat in aparitia carcinoamelor de col uterin. In schimb , pana in prezent nu exista dovezi concludente ca virusul Herpes Simplex I ar fi implicat in producerea carcinoamelor bucale.

TRATAMENTUL trebuie instituit rapid pentru a preveni extinderea leziunilor. Se foloseste Acyclovirul unguent 5% in aplicatii topice prin usoare miscari circulare ( pentru ca substanta sa patrunda in mucoasa )de 4-5 ori pe zi.In infectiile grave se administreaza tablete de acyclovir pe cale generala. Se pot folosi si )plasturii antiherpetici ( Compeed ) care acopera foarte bine leziunile si astfel se limiteaza raspandirea virusului .


Se cunoaste intr-o mai mica masura faptul ca exista mai multe tipuri de virusuri herpetice.

Din aceeasi familie cu virusul herpetic care apare pe buze si se numeste HSV-1 (herpes simplex virus 1) face parte si virusul Varicelo-Zosterian, care declanseaza varicela - boala a copilariei. Dupa perioada de infectare, acest virus se comporta la fel ca ceilalti. Ramane in organism intr-o forma latenta si, cand organismul este slabit, in etapa de adult sau chiar la o varsta mai inaintata, declanseaza boala numita Zona Zoster, care nu numai ca este neplacuta, cu un aspect urat, dar este si foarte dureroasa. In schimb, virusul numit la fel de simplu, HSV-2 (herpes simplex virus 2), afecteaza organele genitale, cauzand in aceste zone vezicule si chiar ulceratii; se raspandeste pe cale genitala si la nastere poate cauza complicatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu