marți, 18 august 2009

AFTELE BUCALE

Reprezinta o afectiune raspandita a mucoasei bucale.
Clinic se impart in – afte minore
- afte majore
- afte herpetiforme
Ele apar la 20-60% din populatie, cu o frecventa mai mare la femei. Etiologia lor este necunoscuta. Cativa factori par a fi implicati in aparitia aftelor : factori imunologici, factori microbieni ( Streptococul tip 2 A si streptococul sangvis – produc o hipersensibilitate locala ), virusuri ( la cei cu HIV, virusurile herpetic si adenovirusurile sunt implicate in aparitia aftelor ), factori alergici ( anumite substante alimentare penetreaza mucoasa cavitatii orale si determina modificari de antigenitate epiteliala, de exemplu alunele, ciocolata, branzeturile, mierea, etc ), factori nutritionali ( deficientele de vitamina B12, acid folic si fier ).

Aspectul clinic al aftelor:
-la debut – mici zone eritematoase cu senzatie de arsura sau usturime,
-dupa 12-14 ore apare ulceratia tipica a aftelor : ulceratie rotund ovalara, contur net, margini nereliefate, fund plat acoperit de depozit de fibrina alb-galbui, de jur imprejur prezinta un halou rosu congestiv, cu mucoasa vecina edematiata. Important este ca ulceratiile nu sunt precedate de vezicule sau bule.Dimensiunile lor sunt intre 2-8 mm. sunt dureroase si produc tulburari functionale.
Ele apar frecvent pe mucoasa labial, jugala, marginile si fata inferioara a limbii, fund de sac vestibular, planseul bucal, palatal moale si pilierii amigdalieni.
Nu prezinta adenopatie satelita.
Durata leziunilor este de 1-2 saptamani. Evulotia lor este in pusee mai rare sau mai dese, la intervale variabile de timp.

AFTELE MINORE: AU DIAMETRUL INTRE 4-8 MM, SUNT DUREROASE, REPREZINTA FORMA CEA MAI FRECVENTA, IN GENERAL APAR UN SAU DOUA AFTE BINE DELIMITATE, dureaza 7-10 zile, se vindeca fara cicatrici.

AFTELE MAJORE: au diametrul mai mare de 1 cm, au aspect crateriform, contur neregulat, margini reliefate, sunt inconjurate de halou congestiv, nu sangereaza, se pot vindeca prin cicatici rectractile, datorita diametrului mare . Apar cu precadere pe limba, palat, pilierii amigdalieni, mucoasa buzelor . Starea generala nu este afectata, dar produc tulburari functionale : dificultati in deglutitie ( inghitire, cele de pe limba, palat, pilierii amigdalieni ), fonatie( vorbire, cele de pe mucoasa buzelor, limbii ), masticatie.

AFTELE HERPETIFORME : eruptii de mici ulceratii cu diametrul de 1-3 mm, grupate; sunt foarte dureroase, dispar spontan dupa 1-2 saptamani , sunt frecvent localizate pe mucoasa buzelor . Spre deosebire de eruptia herpetica, nu sunt precedate de vezicule si nu contin particule virale.

Tratamentul nu este satisfacator , deoarece etiologia lor este in mare parte necunoscuta.Tratamentul se individualizeaza in functie de forma clinica, graviatatea leziunilor si activitatea individuala a pacientilor. Trebuie recomandat pacientilor sa evite alimentele cunoscute in generarea aftelor: branzeturile fermentate, ciocolata, alunele, nucile, condimentele, etc . Trebuiesc suprimate spinele iritative locale ( lucrari protetice incorect adaptate, largi ) si focarele de infectie dentare.

Tratamentul local:

-Corticoizii prin efecul lor antiinflamator scurteaza evolutia aftelor, grabesc vindecarea si amelioreaza simptomatologia;

-Antisepticele in prevenirea suprainfectarii aftelor : Clorhexidina ( Eludril, Hetril, Plack-Out, Corsodyl, Curasept );

-Anestezicele locale pentru reducerea durerilor : Xilina adaugata in formulele magistrale ( colutorii, bai de gura );

-Causticele locale : Nitrat de argint 20-30% sau Acid Tricloracetic 10-15% in atingeri strict ale ulceratiilor.Se face o aplicatie pe zi, timp de 3-4 zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu