miercuri, 30 decembrie 2009

Candidoza bucala

Este cea mai frecventa micoza a cavitatii bucale. Este produsa se fungi din genul Candida.Cel mai frecvent este produsa de Candida Albicans, dar bineinteles, sunt posibili cauzatori si alte specii ale acestui gen.

Candida albicans este un saprofit al cavitatii bucale.Ea poate deveni patogena producand infectii acute sau cronice.Important de retinut esta ca in general candidoza bucala este o afectiune relativ rara, fiind determinata de prezenta unor factori locali sau generali favorizanti.

Factori locali:
- xerostomie ( flux salivar redus sau absent );
- corticoterapie topica ( locala );
- igiena bucala proasta;
- fumatul;
- proteze dentare acrilice vechi, prost adaptate;
- leziuni cronice de mucoasa;
- scaderea ph-ului bucal.

Factori generali:
- imaturitatea imunitara a nou-nascutului/ deshidratare;
- afectiuni endocrine ( diabet, boala Addison, hipoparatiroidism );
- sarcina, contraceptivele oralee;
- corticoterapia generale;
- casexie, malnutritie;
- imunosupresie ( medicamentoasa/ HIV );
- chimioterapia, radioterapia;
antibiotice cu specru larg.

Clinic exista:
- forme localizate de candidoza:
a)Candidoza acuta
a.1) forma pseudomembranoasa: mucoasa este rosie-gestionata cu un depozit alb-galbui pe suprafata. Depozitele pot fi inlaturate ( spre deosebire de afte ) lasand o suprafata intens congestiva sau eroziuni.Pot fi localizate pe mucoasa obrazului, fata dorsala a limbii, valul palatin ( uneori se pot extinde spre faringe ). Semne clinice: pacientii aciza usturime, senzataia de uscaciune a gurii, gust alterat.
a.2) forma atrofica predomina leziunile eritematoase.Mucoasa este de coloare rosie-vie putand prezenta ici-colodepozite albiciase. Simptomatologia este mai grava decat in forma precedenta, datorita inflamatiei si eroziunulor asociate.
a.3) Forme limitate partiale:
- glosita dupa antibiotice: limba este congestionata, depapilata pe zone intinse, uneori pe fata dorsala;
- cheilita angulara: localizata la nivelulu comisurilor bucale ( coltul gurii ) prezinta eroziuni, fisuri si cruste pe un fond congestiv;
- candidoza palatului: insoteste uneori candidoza limbii ca o leziune in oglinda.
CANDIDOZA ACUTA POATE PREZENTA AMBELE TIPURI DE LEZIUNI, ERITEMATOASA CAT SI FALSE MEMBRANE, INTRINCATE IN PROPORTII VARIATE SI DE INTENSITATI DIFERITE.

b) Candidoza cronica
b.1) forma atrofica este specifica purtatorilor de proteze. Mucoasa de sub proteza apare subtiata, atrofica, congestionata ( rosie ) catifelata.Leziunea e strict localizata sub proteza.Poate fi insotita si de cheilita angulara.
b.2) forma hiperplazica este caracterizata de leziuni de culoare alba- sidefata care nu poate fi indepartata prin stergere.Existe zone de predilectie pentru aceasta forma: zona retrocomisurala, palatul dur, fata dorsala a limbii.

- forma generalizata de candidoza este o forma cutaneo- mucoasa, forma foarte rara care intereseza atat pielea cat si fanerele si mucoasa bucala. Cauza este reprezentata de tulburari endocrine. La nivelul cavitatii bucale leziunile sunt cronice, de tip leucoplazic, de intindere si opacitate variabila. Depozitele nu pot fi inlaturate prin stergere. Sediul de predilectie este pe mucoasa jugala ( obrazului )in jumatatea anterioara, pe limba, palatul dur. Uneori se asociaza cu cheilita angulara. Afectiunea este rebela la tratament, vindecarile sunt instabile.

Diagnosticul de candidoza se pune obligatoriu prin coroborarea semnelor clinice cu datele de laborator.

Tratamentul :
- factorilor favorizanti generali: controlul afectiunilor generalr( diabet, casexie )si conducerea corecta a tratamentelor generatoare de candidoza ( chimioterapie, radioterapie, etc)
- factorilor favorizanti locali: igiena corecta a cavitatii bocale si a protezelor, eliminarea tratamentelor locale favorizante, tratamentul xerostomiei. Protezele dentare se tin peste noapte in solutii antiseptice ( cloramnina, hipoclorit, clorhexidina ). Protezele nedezinfectate constituie o sursa permanenta de autoreinfectare, prin microorganismele cantonate in porii din structura lor.

Tratamentul antifungic:
- local: Antifungice - micostatin ( NISTATIN, STAMICIN )IN SUSPENSII PENTRU CLATIT, TABLETE PENTRU SUPT, POMADA PENTRU LEZIUNI CUTANATE; amfotericin B ( FUNGISTONE, FUNGILIN ), Clotrimazol, Miconazol ( DAKTARIN ), violet de gentiana.. Ca tratament adjuvant se pot face clatiri ale cavitatii buicale cu ceai de musetel bicarbonatat, pentru alcalinizarea mediului bucal.

- general :pentru candidoza cutaneo-mucoasa sau formelor grave de candidoza bucala sau la pacientii imunodeficienti. Tratamentul trebuie efectuat cu prudenta datorita efectelor toxice si medulare ale medicatiei. Este indicata o colaborare intre medicul generalist si stomatolog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu