marți, 12 octombrie 2010

PROFILAXIA



Se ocupa cu prevenirea problemelor stomatologice.Ca in orice domeniu este mult mai bine, ieftin si usor sa previ decat sa tratezi.

Stomatologia are doua mari probleme : cariile si boala parodontala. Ambele pornesc de la forme foarte simple, minore , ce evolueaza in lipsa unui tratament spre pierderea dintilor cu sau fara durere, de intensitate mai mare sau mai mica.

In stomatologie preventia consta in consult periodic, recomandabil o data la 6 luni. Consta intr-o atenta observare o dintilor, gingiilor, mucoasei. Este bine sa se incheie cu un detartraj si periaj profesional si sfaturi ale medicului cu privire la igiena orala, recomandarea unei anumite paste de dinti , apa de gura, ata dentara. Se pot face recomandari si in privita alimentatiei si modul de consum al dulciurilor si bauturilor acide.

Profilaxia cariei incepe inca din timpul vietii intrauterine, cand viitoarele mamici ar trebui ca din luna a 4a de sarcina sa ia tablete cu fluor. Copii pana la 12-14 ani ar trbui deasemana sa ia zilnic tablete cu fluor pentru o mai buna mineralizare a smaltului. Apoi se folosesc paste de dinti un un indice de cel putin 1450 ppm de flour, geluri cu fluor.

Se pot face in cabinet fluorizari la copii cu risc crescut de carie si nu numai. Tot pentru profilaxia cariei se fac sigilari dentare la dintii definitivi.
Foarte important, pentru prevenirea cariilor la dintii definitivi este necesar sa se rezolve cariile dintilor de lapte. Intre 6 si 12 -13 ani sunt pe arcade ambele dentitii. Se stie ca in carii sunt multe bacterii ce pot adera de dintii definitivi in eruptie, a caror mineralizare nu a atins maturitatea. Si bineinteles, tratamentul cariilor incipiente, intr-un stadiu superficial, prin stoparea evolutiei lor.

Profilaxia bolii parodontale se realizeaza printr-o igiena riguroasa atat la cabinetul dentar prin detartraj si periaj profesional cat si personala , folosind o tehnica corecta de periaj, pasta de dinti adecvata , a apei de gura, atei dentare . Prin detartraj se indeparteaza microbii de pe suprafetele dentare si din santul gingival, obtinandu-se o foarte buna igienizare a cavitatii bucale. Tartrul este iritant gingival si loc de aderare a placii bacteriene. El intretine boala parodontala.

Este extrem de important sa avem o legatura periodica stransa cu medicul dentist. Orice problema dentara amanata se complica si pot aparea repercursiuni in organism.

Mergeti la dentist o data la 6 luni pentru sanatatea dumneavoastra!




Blog nou : http://iosif-romanov.blogspot.com/

ORTODONTIA



Ortodontia este ramura stomatologiei care trateaza lipsa de aliniere a dintilor, rotatiile dentare inestetice, lipsa de congruenta a arcadelor.

Se constata o frecventa crescuta a problemelor de incongruenta dento-alveolara la copii si adolescenti. Acestea au impact puternic asupra psihicului si personalitatii lor. Cei mai multi se feresc sa rada, chiar sa vorbeasca din cauza nealinierilor dentare.

Parintii trebuie sa isi urmaresaca de mici copii si sa se adreseze unui medic dentist pentru a corecta la timp aceste probleme. Este foarte important ca parintii sa urmareasca eruptia dintilor de lapte si apoi a dintilor definitivi, sa observe modul de respiratie al copiilor( respiratia orala , adica cu gura deschisa, este incorecta si cu repercursiuni asupra dezvoltarii corecte a maxilarelor si in timp apar probleme ortodontice) , chiar si modul de inghitire poate determina probleme ortodontice ( copii, dupa eruptia dintilor de lapte, nu trebuie sa inghita cu limba intre arcade ci in spatele dintilor) . Orice obicei vicios, suptul degetului mare sau oricare alt deget, tinerea in gura a diferitelor obiecte, suzeta dupa 1 an si jumatate, pot produce dezvoltari incorecte ale maxilarelor si musculaturii fetei cu manifestari ortodontice. De aceea parintii trebuie sa isi urmareasca copii si daca observa obiceiuri incorecte sa se adreseze medicului specialist.

Foarte important de mentionat: o dezvoltare corecta a oaselor si musculaturii fetei incepe dupa nastere prin alapatarea la san a copilului, determinand astfel mezializarea mandibulei. Este modul natural si firesc de raportare corecta a maxilarelor prin efortul muscular depus in timpul alaptarii copilului. In cazul in care din diferite motive nu este posibila alaptarea la san a copilului se recomanda folosirea tetinelor ortodontice.Oricum efectul nu este acelasi cu al alapatului, dar sunt mai eficiente decat tetinele obisnuite.


Inghesuirile dentare determina probleme mari. Igiena nu se poate realiza coresponzator si se grefeaza usor carii pe dintii inghesuiti. In timp apar si problem ale parodontiului de sustinere cu gingivite si parodontite superficiale, ce evolueaza spre formele profunde ce pot duce pana la pierderea dintilor. Deasemenea masticatia este deficitara.

Tratamentul ortodontic se impune daca:
-dintii temporari se pierd mai repede decat varsta cronologica;
-sunt prezente inghesuiri dentare;
-sunt prezente spatieri dentare, de exemplu strungaraeata;
-ai dintii strambi;
-ai dintii erupti in afara crestei dentare;
-ai problem cu dintii crecuti in plus sau sunt absenti.

Cu cat se incepe mai devreme tratamentul ortodontic cu atat rezultatele vor fi mai bune. La copii pana in 10-12 ani se pun aparate mobile. Dupa 12 ani sunt eficiente aparatele fixe. In general aparatele ortodontice au component metalice, dar partea metalica si elasticele pot fi divers colorate, incolore sau la culoarea dintilor .Exist si o tehnica liguala , de fixare a aparatelor ortodontice, mult mai estetica, dar si mai costisitoare, cu rezultate bune.
Tratamentul orodontic este mai eficient in perioada de crestere a maxilarelor, pana spre 20 de ani, insa este binevenit la orice varsta. In literalura de specialitate exista cazuri de purtatori de aparate ortodontice si la 60 de ani.

Este bine sa veniti la un control stomatologic al copilului dumeavoastra inaintea varstei de 7 ani, pentru a se aprecia un eventual ``risc ortodontic`` .

PEDODONTIA SAU STOMATOLOGIA INFANTILA

Este ramura medicinei dentare care se ocupa cu tratamentul stomatologic la dintii de lapte si dentitia permanenta tanara.
Dentitia de lapte cuprinde 20 de dinti repartizati cate 10 pe fiecare arcada. Primii dinti incep sa erupa in jurul varstei de 6 -8 luni. Primii dinti sunt incisivii centrali inferiori, apoi superiorii, urmeaza incisivii lateralii, primii\i molarii, caninii si molarii doi . Se observa mari abateri de la eruptia cronologica normala, in ultimii ani. De asemenea, pot exista dinti pe arcada chiar de la nastere - dintii natali sau pot sa erupa in prima luna de viata – dintii neonatali.

Sunt bine cunoscute problemele eruptiei dentare la copii:
-cresterea fluxului salivar;
-dorinta copilului de a introduce degetele sau diferite obiecte in gura;
-iratibilitate, agitatie;
-perturbarea somnului;
-inapetenta;
-cresterea ingerarii de lichide;
-febra, uneori mare insotita de convulsii ( mai ales la eruptia caninilor sau molarilor);
-diaree.
Este foarte important de stiut ca atat dentitia de lapte cat si cea definitiva incepe sa se formeze si sa se mineralizeze in timpul vietii intrauterine. Deci este foarte important aportul de calciu si fluor pe perioada saricinii.
Ingrijirea dintilor incepe odata cu primul erupt.
Periajul dentar la copii este circular.la ambele arcade, pe ambele parti ale dintilor si pe suprafetele cu care mesteca alimentele. Se folosete o cantitate mica de pasta de dinti, cat un bob de mazare. Se recomanda pastele de dinti cu continut scazut de flour, etapizate pe grupe de varste.

Dentitia definitiva cuprinde 32 de dinti. Foarte important de stiu: primul dinte definitiv care erupe pe arcada este MOLARUL DE 6 ANI. In general erup primii molarii inferiori. El erupe , dupa cum ii spune si numele in jurul varstei de 6 ani, in spatele molarilor de lapte. Este mai mare si usor mai galbui. Parintii pot usor sa il recunoasca, deoarece pe arcada copilului apar 3 molari, ultimul fiind mai mare. Aceast molar poate sa se carieze si sa fie exrtras, prin confuzie cu un molar de lapte. Este un dinte foarte important doeoarece pe el se face raportarea ocluziei si studiile ortodontice.
Urmeaza in ordinea eruptiei, incisivii centrali inferiori, superiori, incisivii laterali, premolarii unu superiori, caninii, premolarii unu inferiori, premolarii doi inferiori, premolarii doi superiori, molarii de 12 ani si molarii de minte.
Problemele stomatologice la dentitia de lapte si cea definitive tanara sunt cariile simple, care netratate se pot complica prin evolutia catre nerv si inflamatia si infectarea acestuia, mergand pana la gangrene. Infectiile se pot manifesta sub forma unor abcese subperiostale, localizate la nivel gingival, sau abcese de loji ale fetei.
La copii mici este frecvent intalnita caria de biberon . Aceasta apare datorita obiceiului de a consuma lichide indulcite ( ceai, lapte, sucuri, etc) atat pe timpul zilei cat si seara inainte de culcare si chiar pe timpul noptii. Sunt copii care stau toata ziua cu biberonul in gura. Trebuie renuntat la acest obicei!! Sunt copii de 1, 2, 3 ani care au dinti de lapte doar sub forma de resturi radiculare datorita evolutiei cariei de biberon!!!

Este important ca dintii temporari sa fie mentinuti pe arcada pana in momentul inlocuirii lor . Dintii temporari cariati trebuie tratati pentru ca sunt focare de streptococi raspunzatori de aparitia cariilor si pe dintii definitivi prezenti in gura. Intre 6 si 12-13 ani dintii temporari si definitivi tineri sunt pe arcada.





Blog nou : http://iosif-romanov.blogspot.com/