miercuri, 14 iulie 2010

TARTRUL DENTAR


Tartrul dentar reprezinta un complex organo-mineral aderent de suprafetele dentare sau lucrari protetice, fixe sau mobile, aparate ortodontice, rezultat prin mineralizarea placii bacteriene.

Exista
-tartrul supragingival sau salivar - un depozil organo-mineral de culoare alb-galben, consistenta redusa la inceput.In timp prin mineralizarea sa devine mai aderant si culoarea vireaza spre maron-negru;
-tartrul subgingival sau seric de culoare maroniu inchis spre negru, foarte aderent, de consistenta crescuta, greu de dislocat.

Tartrul se depune de la varste tinere primul care apre fiind cel supragingival. Tartrul se formeaza pe structurile placii bacteriene preexistente prin mineralizarea ei.Placa bacteriana are o capacitate de a ingloba calciul pana la de 20 de ori mai mare decat in saliva. ritmul de depunere a tartrului depinde de localizarea dintelui, variatiile individuale ale fluxului salivar, natura alimentelor si particularitatile masticatiei ( tartrul se depune pe partea mai putin folosita in masticatie).
Tartrul dentar este un factor favorizant in producerea inflamatiei parodontale, prin rolul mecanic de mentinere a placii bacteriene in contact strans, chiar iritant, prin cresterea sa in volum, cu tesuturile parodontale si impiedica accesul mijloacelor de curatire artificiala si de autocuratire a placii bacteriene.

Zonele de predilectie pentru depunerea tartrului supragingival:
-suprafata linguala a frontalilior inferiori( pe spatele dintilor inferiori) fiind orificiile canalului Warthon, al glandelor sublinguale;
-suprafata vestibulara a molarilor superiori, une se deschide canalul Stenon al parotidelor;
- suprafata ocluzala a molarior care nu au antagonisti.

In concluzie, tartrul este un factor iritant al tesuturilor din jurul dintilor, intretinand inflamatia lor si in timp , prin depunerea succesiva, determina retractie gingiei si expunerea radacinii dentare.
Se recomanda detartrajul dentar o data la sase luni.Blog nou : http://iosif-romanov.blogspot.com/

DETARTRAJUL CU ULTRASUNETE


Detartrajul cu ultrasunete este o metoda profesionala de igiena bucala.Este metoda prin care se indeparteaza tartrul supragingival, de pe suprafetele dentare, si partial tartrul subgingival, situat imediat sub marginea gingivala libera.
Detartrajul cu ultrasunete indeparteaza si petele colorate depuse pe suprafata smaltului si tartrul din pungile parodontale superficiale, de 3-4 mm.
Avantajele detartrajului cu ultrasunete:
- metoda moderna, eficienta, ergonomica;
-actiune netraumatizanta asupra structurilor dentare si gingivale;
-posibilitatea de a fi utilizat in afectiuni gingivale acute, la hemofilici, in cazul fragilitatii capilare;
-indepartarea depozitelor pigmentare de pe suprafata dentara;
-nedureros.

Nota: Dupa detartrajul cu ultrasunete se recomanda periajul profesional pentru netezirea suprafetelor dentare.
Este recomandat ca o data la sase luni, la controlul periodic dentar, sa se faca un detartraj cu ultrasunete si un periaj profesional, pentru o igiena bucala corespunzatoare pentru prevenirea bolii parodontale si a cariilor dentare.
Blog nou : http://iosif-romanov.blogspot.com/