luni, 28 septembrie 2009

PERIAJUL DENTAR

Periajul dentar reprezinta principalul mijloc de indepartare a placii bacteriene de pe suprafata dintilor, constituind astfel o metoda de profilaxie a cariilor si a bolii parodontale. Astfel fiecare persoana in parte prin igiena bucala zilnica participa la mentinerea sanatatii dintilor, a gingilor si a parodontiului profund. Aceasta deoareca se intrerupe circuitul imbolnavirilor dentare si parodontale prin indepartarea factorului principal implicat in aparitia cariilor si a bolii parodontale: placa bacteriana .

Placa bacteriana dentara reprezinta o agregare bacteriana aderenta pe suprafata dintilor ce nu se poate indeparta prin jet de apa sau simpla clatire. Formarea placii bacteriene incepe la o ora dupa periaj prin depunerea unei pelicule prin absorbtia de proteine din saliva pe suprafata prismelor de hidroxiapatita ale smaltului dintilor, datorita interactiunii electrostatice dintre ionii de calciu si gruparile fosfat cu macromolecule din saliva incarcate de sens contrar.Placa bacteriana realizeaza o acumulare maxima dupa circa 30 de zile, in functie de anumiti factori favorizanti, cum sunt anumite alimente, igiena bucala, inghesuirile dentare, malpozitii dentare. Prezenta placii bacteriene pe suprafata dintilor prin produsii de metabolism rezultati provoaca demineralizarea smaltului iar in timp aparitia cariilor. Prin periaj se indeparteaza placa bacteriana si totodata pastele de dinti fluorurate, elibereaza fluorul in cavitatea bucala producand o remineralizare a structurii smaltului.

Pentru periaj se folosesc periutele dentare si pastele de dinti.
Se recomanda folosirea periilor din peri naturali, spalate bine dupa fiecare utilizare, scuturate si puse la uscat in pahar, schimbate la primele semne de uzura ( inmuiere si rarire a filamentelor ), de obicei la intervale de 4-8 luni, sau perii din plastic, de consistenta moale ( soft ) sau medie ( medium ), cu capul taiat drept, rectiliniu sau rotunjit, cu 3 sau 4 randuri de tufe.Capul periutei sa fie cat mai mic pentru a putea patrunde si in zona molarilor ( maselelor ) si a realiza un periaj eficient.

Frecventa periajului
Este foarte important periajul de seara si cel de dimineata, in restul zilei clatiri ale gurii, folosirea atei interdentare, a gumei de mestecat sunt suficiente.``Ce este mult strica``, vorba proverbului. Un periaj intempestiv, apasare puternica determina retractii gingivale cu desoperirea radacinii dintilor, leziuni cuneiforme si traumatimul gingiei.

PERIAJUL DE SEARA ESTE OBLIGATORIU
, dupa masa, inainte de culcare.Mentinerea placii bacteriene si a resturilor alimentare pe suprafata dintilor in conditii constante de temperatura si umiditate, cand fluxul de saliva este redus la minim, partile moi sunt in repaus, favorizeaza dezvoltarea unei flore microbiene si potentare actiunii patogene a unor tulpini asupra dintilor si parodoniului. Mai pe intelesul tuturor spus, bacteriile din cavitatea bucala au un adevarat festin, nefiind stingherite nici de saliva, nici de actiunea de autocuratire a muschilor obrazului, si se produc metaboliti cu potential cariogen.

Periajul de dimineata , inainte de masa, actioneaza ca un masaj asupra gingiei, stimuleaza tonusul, circulatia si vascularizatia gingiei ( ``gimnastica de dimineata`` )

Timpul de periaj corespunzator este de 3-5 minute.Dupa folosire peria se spala bundent si se degajeaza apa se pe filamente prin scuturare energica sau jet de aer.Periajul se incepe din una din cele 4 zone molare ( de masele ): dreapa sus, drepta jos, stanga sus, stanga jos.Se recomanda ca de fiecare data sa se inceapa din alta parte, pentru a nu se termina mereu cu aceasi zona, deorece zona cu care se incepe este mai temeinic periata, iar cea cu care se incheie periajul este mai neglijata.De aceea se recomanda un rotaj al zonelor , la fiecare periaj.

Deci, se incepe , se zicem cu zona molara dreapta jos, periuta cuprinde un grup de 3 dinti.Periuta se pune cat mai in spate pentru a peria si ultimul molar de pe arcada.Facem 8-10 miscari de periere si ne mutam pe urmatorul grup de 3 dinti, cuprinzand si jumatate din ultimiul dinte al grupului de dinti anterior.Continuam pe grupe de 2-3 dinti cu cat 8-10 miscari de periere pentru fiecare grup in parte, pana terminam arcada pe partea dinspre obraz si ne intoarcem pe partea cealalta, dinspre limba sau cerul gurii, in functie de arcada pe care o periem, si luam la fel pe grupuri dintii.Dupa ce am periat dintii de pe o arcada pe ambele parti, ne mutam la arcada cealalta pastrand aceleasi reguli: grupuri de 2-3 dinti,cuprindem jumatate din ultimul dinte al grupului anterior, cate 8-10 miscari pe grup. La sfarsitul periajului clatim energic si eliminam apa cu spuma de la pasta prin deschiderea larga a gurii.

Cea mai recomadata si utilizata metoda de periere este cea a ruloului. Se pun perii de la periuta in unghi de 45 de grade pe gingie exact deasupra dintilor,se face o miscare dinspre gingie spre parte cu care mestecam alimentele a dintilor printr-o usoara miscare de rotatie a incheieturii mainii.Nu trebuie sa se exercite presiune pe dinti.Pentru a controla forta mainii, cotul mainii se tine cat mai aproape de corp.In zonele frontale, la dintii din fata, pe partea dinspre limba, periuta se pune in pozitie verzicala si se fac miscari dinspre gingie spre muchia cu care muscam alimentele.

La copii periajul este circuluar, dinspre o arcada spre cealalta.

SA NU VA SPALATI PE DINTI PRIN MISCARI ORIZONTALE, pentru ca in timp se disloca prismele de smalt, si apar carii de colet.

Pastele de dinti trebuie sa aiba cel putin 1450ppm de fluor pentru a avea o actiune profilactica.

Pentru intrebari, nelamuriri si sugestii astept sa imi scrieti